Home » Pitajte lekara » Imam problem sa svrabom

Imam problem sa svrabom

itching
Postovani, imam problem sa svrabom vec duze vreme, nemam vidljivih promena na kozi, svrab je zahvatio celo telo,pojacava se nocu. Cesu se i moja sestra i majka. Majka je krenula sa svrabom nekoliko dana nakon mene, da napomenem da je ona ovaj problem imala i pre 4 godine,pa se izlecila. Moja sestra krece da se cese 2 meseca nakon mene,najpre na unutrasnjim starnama butina, a zatim i na ostalim delovima tela.Tada smo krenula da sumnjamo da je bolest koznog porekla i da se prenosi, a ne da je u pitanju problem sa zivcima, kako su nam rekli lekari. Da li je to scabies, ili postoji i neka druga kozna bolest sa sl.simptomima? Molim vas da mi pomognete jer ovaj problem imam vec mesecima i ne znam kako da ga resim. Unapred hvala!

Poštovani, svrab je najčešće manifestacija kožnih problema ili alergije. Svrab ili pruritus može da ukaže i na neke infektivne bolesti, kao i na bolesti unutrašnjih organa (jetra, bubrezi), neurološke i psihijatrijske probleme, da bude posledica uzimanja lekova, kod psorijaze, suve kože, koprivnjače, šuge, ali i kod drugih bolesti karakterističnih za kožnu regiju. S obzirom da navodite podatak da više vas u porodici ima sličan simptom, prvo bi se posumnjalo na infektivnu genezu ili ujede insekata. Potražite eventuane tragove ujeda po koži. Kod infektivnih bolesti svrab je veoma izražen, pogotovo kod šuge i kod crevne zaraze, naročito kod enterobioze, odnosno strongiloidoze do koje dovode parazitarne infekcije u stolici. Izvesna mesta na koži naročito su izložena šugi – ruke, prsti ruku, predeo oko pazuha, oko pupka, debelo meso (kod dece), skočnog zgloba, pojasa, na polnom organu kod muškaraca i na dojkama kod žena. Na tim mestima se najčešće vide razne, obične ili zagnojene ogrebotine. Na glavi, vratu i po leđima šuga se gotovo nikad ne vidi. Ako u porodici oboli jedan član, treba pregledati celu porodicu.
Moj savet je da posetite lekara, i uradite osnovne laboratorijske pretrage: KKS, SE, glukoza, bilirubin ukupni i direktni, AST, ALT, GGT, ALP, LDH, urea, kreatinin, mokraćna kiselina. Obavezno uraditi koprokulturu sa AB, i pregled stolice na parazite, gljivice i protozoe.
Ukoliko su nalazi uredni, savetujem konsultaciju dermatovenerologa.

0 Komentar(i) Napisao

2013

Vaš komentar