Loading...

ISHRANA ZA MASU – GDE JE GRANICA?

Ishrana za povećanje mišićne mase ima svojih ograničenja, odnosno postoji jedan momenat kada više povećavanje količine proteina ili kalorija nema svrhe, niti efekta. To je trenutak kada je došlo do platoa organizma u pogledu sinteze mišićnog tkiva i tada se višak pretvara u masne naslage. Ali to nije jedini problem, već tu obično dolazi i do povećanja holesterola i triglicerida i posledičnih opasnosti po kardiovaskularni sistem. jedeOpterećenje viškom glukoze u krvotoku, tokom dugog perioda godina dovodi do epidemijskog oboljenja savremenog razvijenog sveta- šećerne bolesti, i tako dalje. Nas zanima mišićna sinteza. I tako se možemo setiti ili neki od nas će tek iskusiti momenat kada je došlo do zastoja u pumpanju, rastu i napredovanju u snazi. Nekoliko nedelja, možda i meseci sve je bilo kao u snu: konstantna glad, nestrpljivo čekanje treninga, razbijanje od vežbi, pumpanje, rast a onda je sve počelo da staje, polako. U ovom trenutku je došlo do anaboličkog otpora (engl. anabolic resistance).

Za razliku od trening

platoa, do kojeg u jednom trenutku mora doći, metabolički plato se može izbeći pametnom ishranom a ne bezumnom proždrljivošću. I to bez obzira što se za masu podrazumeva povećan unos kalorija, odnosno uprkos tome.
Insulinski otpor podrazumeva da organizam svakog čoveka izložen povećanom unosu kalorija, u jednom trenutku prestaje da deponuje glukozu kao glikogen u mišićima, već ovaj proces ide u pravcu nakupljanja masnih naslaga i svodi se otprilike na to da je zaokupljenost ćelije konstantnim procesiranjem viška svih makronutrijenata, dovodi do stresa u tim organelama i sprečava ih da adekvatno obavljaju funkciju koja je nama u interesu- mišićnu sintezu. Šta učiniti?a. Jednostavno govoreći: prežderavanje dovodi u gojenje. Drugi problem je hormon leptin koji stvara masno tkivo kada predugo postoji višak kalorija u ishrani, što paradoksalno dovodi do smanjene sposobnosti sagorevanja masti. Treći problem je na nivou ćelijskih organela  i svodi se otprilike na to da je zaokupljenost ćelije konstantnim procesiranjem viška svih makronutrijenata, dovodi do stresa u tim organelama i sprečava ih da adekvatno obavljaju funkciju koja je nama u interesu- mišićnu sintezu.

skaceŠta učiniti?

1. držati nivo telesne masnoće na konstantnom nivou- jedite pametnoe

2. ako ste došli do ovog platoa, smanjite kalorije preko ugljenih hidrata na nekoliko nedelja
3. Omega-3, antioksidansi i pojačivači insulinske osetljivosti (hrom pikolinat).
4. napravite koncepciju treninga i ishrane prema savetima u tekstu “Kako povećati hormon rasta”,dakle i aerobni trening i sve ovo na period od nekoliko nedelja

Literatura:
1. www.t-nation.com, Willis B., “How Mass Diets Can Hurt You”, preuzeto 1.12.2013

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.