Loading...

PALEO DIJETA

Često se pominje ovaj način ishrane, pa smatramo da je potrebno napraviti kratak prikaz iste.
Paleo dijeta je način ishrane kakav se pretpostavlja da je imao čovek u doba paleolita a to znači: posna mesa, slatkovodna i morska riba, jaja, orašaste plodove, voće, povrće, pečurke i prirodni začini. Dakle, sve što može biti nađeno u prirodi. Od napitaka dozvoljena je voda i čaj. Paleo dieta isključuje upotrebu mleka i mlečnih proizvoda, žitarica, leguminoza( pasulj, grašak,…), rafinisane soli i šećera, konzervirane hrane.
Otprilike 55-65% hrane je životinjskog porekla a 35-45% biljnog, s tim da je udeo proteina 20-35% a udeo masti 30-60%. Paleo dijeta pretpostavlja nizak unos ugljenih hidrata. Nedostatak ovakvog načina ishrane može biti nedovoljan unos kalcijuma, međutim pretpostavka je da ovakva dijeta prilično baznog karaktera, pa samim tim dovodi do smanjenog izlučivanja ovog minerala. Neki autori ipak preporučuju suplementaciju kalcijumom. Jedna od ideja vodilja za ovakav način ishrane jeste, da bi savremenom čoveku bilo lako da izbegne civilizacijske bolesti izobilja( dijabetes, srčane bolesti, povišen pritisak, karcinome).
Da li je to stvarno tako i da li savremeni čovek može da replicira pretpostavljeni način ishrane od pre 10.000 godina ostaje otvoreno pitanje. Mnoge studije nisu pokazale nikakve benefite ovakvog načina ishrane, čak su svrstale paleo dijetu na najniže lestvice od svih dieta.
S druge strane postoje opet studije koje prikazuju njene benefite kod obolelih od srčanih bolesti a takođe i kod zdravih pojedinaca kada su u merene metaboličke i fiziološke funkcije. Definitivan zaključak o paleo dijeti nije postignut. Međutim, ono što treba uzeti u obzir jesu acido-bazne karakteristike hrane i njen uticaj na zdravlje i prednosti industrijski neprocesuirane hrane. Dakle, više voća, povrća, mesa a manje ili još bolje mnogo manje žitarica, testa, šećera, konzervirane hrane. Zadržaćemo se na ovom, dok ne bude doneta konačna odluka.

Reference:1. “Paleolithic diet”, http://en.wikipedia.org/wiki/Paleolithic_diet, preuzeto 23.01.2014.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.