Loading...

SPORT I ALKOHOL

Uvek ću smatrati da alkohol ne ide sa sportom. I bez obzira na više mojih pokušaja da sutradan treniram jednako kvalitetno, ti pokušaji bili su mahom bezuspešni. Uvek je postojao pad u nivou postignuća na treningu. A pokušaja je bilo raznih: od visokih doza C vitamina, različitih jela, multivitamina, kalijuma, aktivnog uglja, vode sa dekstrozom i još mnogo čega. Međutim, pošto je dejstvo alkohola na organizam sportiste mnogostruko, pojedinačna “suplementacija” nije efikasna. Najveći problem je ipak intoksikacija organizma produktima metabolisanja alkohola a za to još ne postoji “lek”, osim vremena koje mora proći da bi telo uspešno eliminisalo toksine.
Najveći problem nije jedini; neki produkti metabolizma se koriste kao energija a enrgija iz masti se taloži u potkožno masno tkivo. Otud problem da se izdefiniše.
Privlačnost alkohola kod mlađe populacije leži u činjenici da deluje kao depresant i time smanjuje anksioznost i napetost prilikom interakcije sa drugima (otud popularnost vikendom). Ali problem je što smanjuje i libido preko smanjenja lučenja testosterona. Tačnije testosteron i trening sa opterećenjem su u koliziji sa alkoholom. To dovodi do posledičnog smanjenja snage i to i dinamičke i statičke.
Zbog smanjenog preuzimanja aminokiselina i glukoze dolazi do ometanja energetskih procesa u mišićima i njihove efikasnosti, što značajno utiče na metaboličke procese tokom vežbanja. Hipertrofija mišića je takođe ometena konzumiranjem alkohola. Smanjena mineralizacija kostiju je takođe jedna od “blagodeti”, ali tu su i smanjen imunitet( njega se setimo tek kad smo bolesni), smanjeno funkcionisanje nervnog sistema, nekvalitetan san( važan za lučenje hormona rasta i testosterona) vezano za REM fazu sna. Alkohol ne zadovoljava nutricione potrebe organizma, pa čak može da dovede i do pada nivoa šećera u krvi, što za posledicu ima prebukirane fast-food kioske subotom i nedeljom posle izlaska.
Sve do sada smo govorili o onom “sutra”, mada postoji i dan posle sutra i cela nedelja i efekti kojii će se očitavati, odnosno ograničavati pojedinca da postigne više na treningu i van njega.
Ne želimo reći da nikada ne treba popiti, naročito ako je to neka proslava, no umerenost je ipak najvažnija vrlina, važna za sve pa tako i za konzumaciju alkoholnih pića. Obavezno obezbedite sebi izbalansiran obrok pre pijenja alkohola, što će dovesti sporije resorpcije i efikasnije eliminacije produkata metabolisanja.
Ovaj tekst opisuje efekte povremenog (vikend) konzumiranja alkohola i cilj mu je da naučniim činjenicama utiče na promenu bagonaklonog stava prema pijenju alkohola u našem društvu, pa tako i kod nekih sportista i rekreativaca. Redovna konzumacija alkohola je do te mere kontradiktorna sportu, da je ne smatramo temom za sportski članak. Napomenimo: da je kojim slučajem alkohol otkriven danas, nikada ne bi bio pušten u prodaju zbog savremenih standarda o bezbednosti hrane ili farmacaeutskih proizvoda.

Reference:1. www.t-nation.com, Giandonato J., : “Ditch the 6-Pack to Build 6-Pack Abs”, preuzeto 8.12.20132. www.theguardian.com, Nutt D., : “Alcohol without a hangover? It’s closer than you think”, preuzeto 8.12.2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.