Loading...

ŠTA NAJČEŠĆE NEDOSTAJE OD VITAMINA I MINERALA?

Vreme da objavimo i tekst koji je više namenjen rekreativcima, a manje vežbačima koji malo ozbiljnije shvataju sport. Predstavićemo vam rezultate istraživanja vršena na našoj populaciji a tiču se nedostajućih vitamina i minerala, ali i onih u višku. Zašto je to tema koja je interesntna i za sportiste i za nesportiste? Zato što bi i sportisti i nesportisti trebalo da obrate više pažnje na određene namirnice ili dodatke ishrani, kako bi nadomestili nedostatke.

Paradoks: nedostaju jednostavne stvari

Da ne verujete ali analize pokazuju da najčešći nedostatak koji se beleži kod naše populacije jeste nedostatak vitamina B kompleksa, što je prilično banalna stvar, jer se nalazimo u eri kada se koriste mnogo perfidniji dodaci ishrani. Nedostatak vitamina B je stvarno nedopustiv. Možda još veća bizarnost je nedostatak vitamina D. Pored toga, drugi najčešći nedostaući element je mineral magnezijum. Od mikroelemenata najčešće nedostaje selen.

Šta su uzroci?

Neredovna ishrana, nedovoljna raznovrsnost hrane, brza hrana, ishrana prerađenom hranom. Konzumiranje isključivo belog hleba i belog brašna je direktan uzročnik pomanjkanja vitamina B kompleksa, jer je belo brašno siromašno ovim vitaminima. Nedostatak vitamina D je povezan sa nedovoljnim izlaganjem suncu. Čitav pokret je formiran da bi se naglasila štetnost sunca a to je dovelo izbegavanja sunčanja u umerenoj količini. To i stil života koji je većinu vezuje za kancelariju, dnevnu sobu ali ne i za otvoreni prostor gde ima dovoljno sunca. Nedostatak magnezijuma se vezuje za konzumiranje brze hrane, koja nije dovoljno raznovrsna, naročito u pogledu svežeg voća i povrća. Što se tiče selena, koji je jako važan antioksidans, važan za zdravlje kože, srca, za fertilnost i zdravlje prostate i pravi antikancerogen, njegov nedostatak u hrani vezan je za nedostatak selena u zemljištu Europe i tu se uglavnom preporučuje suplementacija.

Nedostatke shvatiti ozbiljno i uraditi sledeće

Kada bi svima nama nedostaci nekih mikronutrijenata bili veliki, takozvani akutni i simptomi bi se ispoljili akutno i dramatično i mi bi smo uz pomoć lekara adekvatno reagovali bilo promenom navika, bilo suplementacijom. Problem je što skoro uvek nedostaje tek malo da bi bilo dovoljno ili nekad nedostaje, a nekad ima dovoljno i to za većinu pomenutih vitamina i minerala. To znači da se simptomi nedostatka ne vide dugo i budući da to znači da je nedostatak hroničan tako isto dolazi i do poremećaja koji je hroničan, ozbiljan i teško se leči. Tako naprimer, nedostatak selena može prouzrokovati neplodnost, veću podložnost oboljenjima tipa raka, hronične probleme sa prostatom i kožom i mnoge druge. U nekom od narednih tekstova bavićemo se simptomima nedostatka pojedinih vitamina i minerala. Za sada je važno da ozbiljno shvatite važnost raznovrsne ishrane i suplementacije, tu gde je neophodna, jer se i dobre i loše stvari dešavaju svima nama, a ne samo drugima. Drugo, ako su pomenuti nedostaci zabeleženi u opštoj populaciji, oni isto tako ili još više postoje i kod sportista, zbog pojačanih potreba usled fizičkih napora.
Dakle, voće, povrće ( više puta dnevno), meso, riba, sirevi i kvalitetni multivitaminski i multimineralni suplementi.

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.