Loading...

Trening u zimskim uslovima

Pomozite telu da se izbori sa hladnim vremenom
Za svakog sportistu je važno da ima adekvatan unos svih potrebnih nutritijenata tako da telo i imuni sistem mogu da funkcionišu adekvatno. U ovom periodu godine posebno je važan unos masti pa je poželjno da se ukupna vrednost unetih kalorija poveća (ali ne i pretera!). Koštunjavo voće i riblje ulje su odličan izvor esencijalnih masnih kiselina.
Sledeći važan aspekt za sportiste je održavanje stabilnih rezervi glikogena. S obzirom da tri četvrtine energije, tokom treninga u hladnim uslovima, odlazi na termoregulaciju tela, a ostatak na mišićnu aktivnost, potrebno je prilagoditi unos ugljenih hidrata datim uslovima. Preporučuju se preparati sa kompleksom ugljenih hidrata sa sadržajem kukurznog skroba ili još bolje, Vitarga! Ne treba zaobilaziti ni voće, posebno citruse koji sadrže visok nivo C vitamina i pomažu u sprečavanju prehlada.
Dodatno, neophodan je unos hrane koja utiče na povećanje imunog sistema kao što je beli luk, crni luk i đumbir.
U cilju dovoljnog unosa proteina moramo povećati unos crvenog mesa (opet, bez preterivanja) kao i mlečnih proizvoda.
Dovoljan unos vode je ključan, bez obzira na vremenske uslove. Ukoliko niste baš žedni, možete uključiti i tople napitke koji mogu pomoći u zagrevanju organizma.

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.