Loading...

KOFEIN

Šta znamo o kofeinu? Kofein je klasifikovan kao purinski alkaloidi. Zanimljivo je da se prilično brzo i gotovo u potpunosti apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta, a zatim se distribuira u tkiva u zavisnosti od stepena hidratacije. Rastvorljiv je u vodi i lipidima, lako prelazi krvno-moždanu barijeru i nalazi se u svim telesnim tečnostima. Maksimalni nivo kofeina u krvi primećuje se otprilike jedan sat nakon njegove konzumacije. Kofein je poznat i široko se koristi već godinama, ali takođe vredi znati zašto je tako popularan.

Pa kako deluje kofein? U stvari, kofein deluje u nekoliko različitih procesa. Dostupni naučni izvori (Bojarovicz, 2012; Temple, 2017) navode da kofein deluje tako što se vezuje za adenozinske receptore smeštene u centralnom i perifernom nervnom sistemu, kao i u različitim organima kao što su srce i krvni sudovi. Adenozin je molekul uključen u mnoge biohemijske puteve, uglavnom prenos energije (kao adenozin trifosfat, osnovno gorivo ćelija) i signalizaciju. Adenozin je klasifikovan kao neuromodulator. Zbog uticaja kofeina na adenozinske receptore, oslobađaju se neurotransmiteri: acetilholin, noradrenalin, dopamin. Kao rezultat, kofein može uticati na san i stimulisati telo, takođe može proširiti krvne sudove, povećati proces lipolize u adipocitima i stimulisati nervne stimuluse.

Kofein i naše kognitivne sposobnosti . U naučnoj publikaciji iz 2017. godine, autori (Temple et al.) pokazuju da kofein može uticati na objektivne i opažene kognitivne veštine povećavajući budnost i fokus. Takođe može poboljšati performanse memorijskih zadataka i poboljšati psihomotornu budnost, kao što je vreme reakcije. Čini se da je efekat kofeina veći u  uslovima koji bi negativno uticali na performanse, kao što je nedostatak sna. Ukratko, kofein pomaže u poboljšanju fokusa / koncentracije i povećanju budnosti (mereno brzinom reakcionog vremena). Naravno, ovo je važno ne samo tokom perioda intenzivnog mentalnog rada, već i tokom intenzivnog fizičkog napora.

Kofein pre treninga? 2018. godine časopis Nutrients izveštavao je o efektima kofeina na vežbanje i kogniciju. Autori izveštavaju da se kofein široko konzumira u sportu i vežbanju zbog svojih poznatih ergogenih svojstava, uključujući stimulaciju centralnog nervnog sistema i povećani razvoj mišićne snage. Kofein može poboljšati mnoge kognitivne mehanizme i mehanizme ponašanja koji su povezani sa uspešnim bavljenjem sportom, vežbanjem i kognitivnim sposobnostima, uključujući budnost, koncentraciju, nivo energije i umor koji prijavljuju sami. Posmatranja pokazuju da kofein direktno poboljšava sportske performanse, vežbanje i kogniciju.

Kofein u obliku tableta? To je odlično rešenje! Kofein iz serije Effective Line je savršen predlog.

Literatura:

  1. Bojarowicz H., Przygoda M., Kofeina. Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2012, 93(1): 8-13.
  2. Temple J. L., Bernard C., Lipshultz S. E., Czachor J. D., Westphal J. A., Mestre M. A., The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review, Frontiers in Psychiatry, 2017; 8: 80.
  3. Shabir A., Hooton A., Tallis J., Higgins M. F., The Influence of Caffeine Expectancies on Sport, Exercise, and Cognitive Performance, Nutrients, 2018 Oct; 10(10): 1528.
  4. Lista PENDING opublikowana na podstawie Rozporządzenia Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiającego wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.