Loading...

MAKSIMALNI INTEZITET

Tekst preuzet iz “MD Srbija” br. 4

Autor: Ron Harris, Foto: Per Bernal

BRANCH WARREN I RODNEY ROLLER  CEPAJU  METROFLEX

Čim sam počeo da gledam ljude „In the Trenches“ sa Rodney Roller-om, početkom 2009. godine, odmah sam pomislio da on i Branch Warren nisu možda davno izgubljena braća ili rođaci. Obojica imaju sličan izgled – neverovatnu količinu čvrste mišićne mase – i obojica su nadljudski snažni. Bilo je samo pitanje vremena kada će MD dovesti dvojicu od njihovih najpopularnijih – i najsnažnijih- sportista, da zajedno treniraju jedan dan – pakleni kondicioni trening, koje će Per Bernal zabeležiti na svom filmu. Pošto je Branch ostvareniji takmičar od ove dvojice, a njegova teretana je naj-hardcore teretana na svetu, bilo je logično da Rodney odleti u Teksas i diže ogromne gvozdene tegove u Metroflex-u. Ali stvarno, lokacija nije bila presudna. Kada stavite dvojicu najjačih i najintenzivnijih momaka zajedno da vežbaju, rezultati koji se dobiju su fantastični za videti. Teško je reći koliko su tona gvožđa ova dvojica podignuli i pomerili tog sparnog avgustovskog dana u Arlingtonu u Teksasu, ali verovatno više nego što svi članovi vaše lokalne teretane pomere za ceo mesec ili dva! branch

Kako bi opisali stil treniranja ovog drugog?

Branch: Rodney je super intenzivan momak. On je stvoren samo za težak trening, i po tome smo veoma slični. Veoma je eksplozivan sa svojim ponavljanjima, u skoro svemu. I ja sam bio jednom takav, ali sam počeo da učim kako da više stegnem mišiće u poslednjih par godina da bih postigao više detalja i separacije, posebno na leđima. Ja sam još uvek eksplozivan sa velikim složenim podizanjima, kao što su bench press ili čučnjevi, jer tu morate da budete takvi. Ako pokušate da uradite ponavljanja sporije i stegnete mišiće u takvim pokretima, onda definitivno ograničavate težinu koju koristite. Rodney: Ja bih rekao da su naši stilovi skoro identični. Obojica koristimo visok intenzitet, teške tegove i prilično velik broj ponavljanja. Bilo bi preciznije to zvati powerbuilding-om, jer je to negde između standardnog bodibildinga i powerliftinga. Primetio sam da Branch ne zastaje na pokretima podizanja, kao što ni ja to ne radim. Smejem se kad ovi tupani na forumima kritikuju to i kažu kako je naš raspon pokreta mali. Pogodite šta? Jednom kada se približite tački zaustavljanja u bilo kom podizanju, pritisak ide uglavnom u tricepse, a ne u grudi ili ramena. Način na koji mi to radimo, zadržava zatezanje onih mišića na kojima mi ustvari želimo da radimo. Druga stvar koju čujem o obojici je da smo mi ustvari ovoliko jaki jer imamo kratke ruke. Samo zbog toga sam otišao do Ben White-a na Olimpiji, koji je otprilike 10-12 cm viši od mene i plus do još jednog momka koji je visok tek nešto preko 180cm. Tražio sam da uporedimo dužine naših ruku od ramena do zgloba šake. Verovali ili ne, sva trojica smo imali skoro identične dužine ruku! Tako da ta cela priča oko toga kako se neki momci izvlače da ne mogu da koriste veće težine na podizanjima zato što oni imaju duže ruke je bez veze. Osim ako nisi preko 2 metra, lupaš gluposti.

Koliko se dobro on uklapa u Metroflex?

Branch: Ima mnogo ludaka u Meteroflex-u, tako da se Rodney odlično uklapa ovde. Jedina stvar za koju mislim da je imao malo problema, je bila situacija sa vrućinom i vlažnošću vazduha. Bilo je oko 30-350C kada je bio ovde. To ustvari nije ništa posebno za standarde Metroflex-a, zato što bude i preko 400C vrlo često u julu i avgustu. Ako nisi na to navikao, treniranje na takvoj vrućini može brzo da te iscrpi. Rodney se jako trudio da ostane jak i intenzivan, ali ga je to stizalo. Viđao sam to puno puta tokom godine. Obično novim momcima treba par nedelja pre nego što se naviknu na vrućinu. Rodney: Obožavam to mesto. Podseća me jako na neke male hardcore teretane u koje sam išao kada sam bio tinejdžer i u ranim 20-im, prosto zato što su to bila jedina mesta gde si mogao da nađeš puno tegova i ozbiljne trenere. Metroflex mi je evocirao mnoge takve uspomene, i kao što sam dao izjavu za prošlomesečni časopis, to je ustvari uticalo na mene da počnem da treniram skoro ekskluzivno sad u Maz Ali’s Bodyworks Hardcore Fitness-u u Patersonu u Nju Džerziju. Atmosfera odlične teretane je nešto čega ne možeš da se zasitiš i osećaš tu energiju kada uđeš u Metroflex. Kad sam bio mlad, nisam mogao da dočekam da odem u teretanu i nikad nisam umeo da izađem iz nje. Moji drugari i ja smo se uvek muvali na parkingu posle vežbanja i radili razne gluposti. Metroflex ima taj šmek, mesto gde su svi ostali članovi na istim talasnim dužinama i gde svi imate tu istu strast prema teškom treniranju. Što se tiče vrućine, mislim da bi bio OK, osim što mi je ostalo dve nedelje do takmičenja na North Americans-u, plus sam smanjio sa ugljenim hidratima naredne nedelje da bih pokušao da izgledam još oštrije. Ustvari sam se dobro osećao prvih par sati kad smo radili grudi. Tada smo napravili pauzu, pa sam jeo. Mislio sam da ćemo potom da pređemo na ramena, ali je Per hteo da radimo noge. Trudio sam se da uradim čučanj sa punim stomakom. Ionako iscrpljen dijetom, a onda još i to, samo me je totalno izbacilo. Inače me vrućina uopšte ne muči toliko. Ustvari, ja preferiram da treniram na oko 20-250C. Osećam da je to bezbednije za zglobove.

Kako bi opisao njegov karakter?

Branch: Sviđa mi se Rodney. On je kul, opušten momak kad pričaš sa njim, kao što sam i ja. Ali on zna kako da se pokrene kad pređe na posao u teretani. On se smeje i zeza okolo, baš kao što je to i Arnold radio, sve dok nije vreme da se vežba i uradi serija. Onda vidite kako se isključi prekidač u njegovoj glavi. Njegove oči se promene i on skoro postane neka druga osoba. Takav treba da budeš da bi mogao da se izboriš sa svim težinama koje on radi i da izgradiš toliko jaku mišićnu masu. Moraš da isčačkaš tu agresiju i to ljutito mesto u sebi i fokusiraš se samo na taj trenutak. Kada je on pod šipkom, u njemu nema uopšte straha. Ne može puno momaka to da dovede do nivoa do kojeg on može. Rodney: Ustvari, ja sam se upoznao sa Branch-om par puta pre ovog. Uvek sam bio njegov fan, ali ne volim da smetam ljudima. Znam ponekad, da su poslednje stvari o kojima on želi da priča – treniranje i bodibilding. Kada je izašao da podrži svoju suprugu na New York Pro Fitness šou-u, pričali smo o pečenju prasića. Ja sam rodom iz Južne Karoline i kada odem tamo, moj otac još uvek kolje i peče prasiće za nas da jedemo. Branch je vrlo skroman i ljubazan, ali je sposoban da uključi taj prekidač u teretani i postane super-intenzivan i napaljen. Uopšte nije pametno suprotstaviti mu se dok trenira, jer je to biznis! Ali van teretane, on je najprijatniji, najpristupačniji profesionalac kojeg ćete ikada sresti. Znajući šta je sve postigao i ko je on sada u ovom sportu, on nikad ne dopušta svom egu da eksplodira, kao što se nekim momcima dešava. On je još uvek veran svojim korenima, hrišćanin je, vernik, i sve u svemu kul momak.

Koja njegova podizanja te najviše impresioniraju?

Branch: Rodney je uopšte veoma jak, ali tog dana je radio 5 tegova sa svake strane na bench press-u. Kada je postavljao taj poslednji teg, ja sam bio u fazonu: stvarno druže, ovo ćeš da podigneš za foto snimanje? Ali se on samo nasmejao. To je njegova težina i 250kg nije super-teško za njega. Ako pogledate kako on to radi, on zakrivi leđa kao powerlifter, tako da ne mora da prelazi veliko rastojanje. Takođe, on ima veoma kompaktnu koštanu strukturu. Najbolji bench-press-ovi su pravljeni tako. Ali da, Rodney je momak protiv koga se nije pametno kladiti u takmičenju u bench-press-u. Rodney: Ustvari nijedno od njegovih podizanja. Svi mi znamo da je čovek jak kao prokleti vo. Bio sam mnogo više impresioniran njegovom izdržljivošću u teretani. On se ne odmara previše, i konstantno se dobro drži sa teškim tegovima, a da pri tom izgleda kao da uopšte ne gubi na snazi. Ne sećam se da sam video ikada ikoga da koristi toliko tegova u toliko puno serija kao što je on to uradio tog dana, a videli ste da smo uradili mnogo različitih vežbi tokom celog jutra i posle podneva.

Kako ocenjujete njegovu figuru i ukupni potencijal?

Branch: Kao što rekoh pre, Rodney je čvrst momak. Uzevši u obzir da je on najpoznatiji po svojoj jačini podizanja u grudima i ramenima, on ustvari ima i jako dobre noge. Ako bih morao da mu savetujem šta da popravi, ja bih rekao više ruke. To bi pomoglo da se izbalansira njegova figura. Mislim da može da pobedi na Masters Nationals ako malo popravi ruke i “zapečati” svoju kondiciju. Rodney: Branch je uradio odličan posao sa svojom figurom. On je bio onaj momak sa čudesnim nogama, koje su poredili sa Platz-ovim. Platz nikad nije imao gornji deo tela takav da je bio i blizu da se uporedi sa onim čudovišnim nogama. Ali Branch je veoma naporno radio i upravo to uradio. Njegova radna etika je neprevaziđena i donosi najsuvlju i “najzrnastiju” kondiciju. Niko ne može pobediti Branch-a, pa čak i da rade napornije od njega, to je zasigurno. Prognozirali su mu da neće ući ni u top 5 na poslednjoj Mr. Olimpiji, a pogledajte – pobedio je sve osim Jay-a. Ja iskreno mislim da se takav pojavio samo godinu dana ranije 2008., pobedio bi na Olimpiji pre Dexter-a, Jay-a i Heath-a, svih njih.

Da li bi ti on bio dobar partner za treninge?

Branch: Rodney bi bio sjajan partner za treninge, siguran sam. Njegov intenzitet i nagon me podsećaju na Jay Moore-a, koji je bio moj trening partner najduže vremena tokom godina. Mogu da kažem da je Rodney tip koji nikad ne bi kasnio na vežbanje. On bi se verovatno pojavio 10 minuta ranije svaki dan. On je uspešan biznismen i zna koliko je važno biti tačan i pouzdan; ti kvaliteti stvarno čine nekoga dobrim trening partnerom. Nije dobro kad se desi da si toliko željan da treniraš, pa dođeš i čekaš oko pola sata da se ovaj drugi pojavi, ili još gore, uopšte se ne pojavi. Niko to ne voli, pa ni ja to ne bih dugo trpeo. Jednostavno se ne bih zauzeo za to – ja svoje vežbanje shvatam veoma ozbiljno. Rodney: Jel se šalite? Branch bi bio super partner za vežbanje! Da živim u Teksasu, bio bi u Metroflex-u sa njim svaki dan. Momak je životinja u teretani i nikad ne odustaje. Savršeno!

VIŠE SLIČNOSTI ILI RAZLIKE?

 Branch  Rodney
Visina:  167cm  165cm
Težina:  125-135kg  105-130kg
Godina:  34  42
Država:  Teksas  Nju Džerzi
Bračni status:  oženjen Trish-om  oženjen Cindy
Vlasnik biznisa:  da  da
Deca:  još ne  troje
Stil treniranja:  teški tegovi, eksplozivna ponavljanja  teški tegovi, eksplozivna ponavljanja
Lovine:  diljvi vepar, bizon, medved  ribe
Takmiči se od:  16  18
Frizura:  obrijana glava i bradica  obrijana glava i bradica
Psuje:  samo tokom treninga  u i van teretane, ali nikad pred decom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.