Loading...

UČINAK SUPLEMENATA

Tekst preuzet iz “MD Srbija” br. 3

Robbie Durand, M.A.

SUPLEMENTACIJA PROTEAZE Poboljšava Oporavak Mišića

Pretreniranost2
Tokom nekoliko poslednjih godina, nesteroidni i antiinflamatorni medikamenti (NSAID) i acetaminofen su pod lupom zbog štetnog efekta na mišićnu hipertrofiju. Mnoge studije su pokazale da  maksimalne doze NSAID-a mogu da inhibiraju mišićnu hipertrofiju, dok minimalne doze možda nemaju tako štetan efekat. Prema najnovijim istraživanjima, NSAID su na vrhu liste najzloupotrebljavanijih medikamenata protiv bola koje sportisti mogu da kupe bez recepta. Još uvek preostaje da se utvrdi da li NSAID inhibira mišićnu hipertrofiju, imajući u vidu da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja u toj oblasti, ali svakako se moraju uzeti u obzir dugoročni efekti NSAID-a na zdravlje bubrega.
Nova studija objavljena u žurnalu naučne zajednice bi mogla da ponudi dizačima tegova alternativu NSAID-u. U septembarskom izdanju Medicine and Science in Sports and Exercise (Medicina i Nauka u oblasti Sporta i Vežbanja, prim. prev.) otkriva se da novi suplement proteaze poboljšava oporavak mišića nakon napornog vežbanja. Po definiciji, proteaze su enzimi koji razlažu proteine. Proteaze učestvuju u brojnim fiziološkim procesima, od varenja do visoko-regulisanih telesnih procesa kao što je zgrušavanje krvi i imunitet. Dve prethodne studije su pokazale da upotreba suplemenata proteaze može da umanji bol u mišićima i poboljša njihov oporavak nakon štetne runde ekscentričnih vežbi. Međutim, njihova tačna uloga u redukciji bola ostaje uglavnom misteriozna.
NSAID-i rade tako što smanjuju zapaljenje mišića. Generalno, nakon intenzivnog vežbanja, dolazi do oštećenja mišićnog tkiva i dolazi do povećanja koncentracije inflamatornih mediatora kao što su leukociti, makrofazi, i sl.
Zapaljenski odgovor je izgleda neophodna komponenta hipertrofijske reakcije mišića.
Istraživači sa Univerziteta Vako u laboratiriji za vežbe i biohemiju odlučili su da ponovo provere ovaj koncept i prouče ulogu suplementacije proteaze (44.7 grama papaina, 99.9 miligrama bromelaina, 5.593 grama gljivičnih enzima sa endopeptidaznom iili egzopeptidaznom aktivnošću i 86.4 miligrama kalcijum citrata) tokom dvadeset jednog dana. Nakon toga, izvedena je iscrpljujuća runda downhill trčanja u trajanju od 45 minuta, što predstavlja jednu od vežbi koja nanosi i najviše štete. Ispitanici su primili ili suplemente proteaze ili placebo.
Rezultati suplementa proteaze su bili prilično impresivni. U danima nakon runde štetnih vežbi, suplement proteaze je uspešno poboljšao mišićne funkcije.
Bilo je govora o tome da suplementacija proteaze poboljšava oporavak mišića putem interakcije sa imunim sistemom. U grupi koja je primila placebo, ustanovljene su značajno veće koncentracije interleukina 6 i interleukina 12. Međutim, grupa koja je primila suplement proteaze je pokazala oslabljenu koncentraciju pro-inflamatornih medijatora IL6 i IL12.
Još jedan interesantan nalaz je pokazao da je u grupi koja je uzimala suplement proteaze oslabljena ekspresija COX2 enzima. Celebrex je najčešče upotrebljavan inhibitor COX2 enzima koji se koristi u olakšavanju tegoba vezanih za artritis. Bilo je spekulacija o tome da bi suplementacija proteaze putem inhibicije zapaljenskog odgovora mogla da poboljša oporavak mišića.
Na osnovu utvrđenog redukovanog odgovora makrofaga na oštećeni mišić, čini se da je došlo do promene u cirkulišućem zapaljenskom odgovoru. Nakon suplementacije proteaze, primećena je i oslabljena IL6 i COX2 ekspresija. Što se tiče inflamacije i hipertrofije mišića, treba imati u vidu da je to kompleksan proces. Prevelika inflamacija može da inhibira rast mišića, kao što i premala inflamacija  može da bude jednako štetna – ne treba biti previše zabrinut zbog smanjene proizvodnje COX2 i interleukina 6. Dakle, suplementacija proteaze je možda novi način da se poboljša oporavak mišića bez štetnih efekata koje imaju NSAID-i.

Referenca:
Buford TW, Cooke MB, Redd LL, Hudson GM, Shelmadine BD, Willoughby DS. Protease Supplementation Improves Muscle Function after Eccentric Exercise. Med Sci Sports Exerc, 2009 Sep 2.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.