Loading...

DENNIS WOLF – NAROD BIRA

Tekst preuzet iz “MD Srbija” br. 3

Autor: Dennis Wolf

Veliki Zli Vuk

Jedva je prošlo dve godine otkad sam rasturio koleno i bio u nemogućnosti da treniram noge kako treba bez izazivanja velikog bola. Zato sam potpuno prestao da ih treniram. Znam da si i ti pre nekog vremena povredio koleno, pa bih cenio bilo koji savet ili predlog za treniranje nogu sa ovakvom povredom. Povreda je bila multifragmentarna fraktura desne patele.
P.S. Puno sreće na Mr. O ove godine – nadam se da ćeš napraviti lom!
Wolf_01
Pišem ovo nekoliko nedelja u susret takmičenju za titulu Mr. Olympia, a ovo izdanje MD-a neće izaći pre nego što se završi šampionat – nadam se da će mi pomoći tvoje lepe želje! Zaista, stvarno ti hvala na podršci. Žao mi je zbog tvoje povrede. Takva povreda je veoma ozbiljna i nećeš se zadugo moći vratiti pravo u normalno treniranje nogu. Naravno, treba da se posavetuješ sa lekarom, a možda i fizioterapeutom o rehabilitaciji kolena, ali kad me već pitaš, reći ću ti šta sam ja uradio.
Dugo, oko dvanaest do šesnaest nedelja, radio sam samo veoma laki trening nogu. Bilo je to zaista samo da bih malo poterao krv kroz donji deo tela i da bih očuvao fleksibilnost. Svakih nekoliko nedelja, malo bih povećao težinu, tako da moje koleno dobije šansu da ojača veoma postepeno i bez rizika od ponovne povrede. Na svakom treningu pažljivo sam pratio da li povređujem koleno ili ne.
Moraš biti obazriv u takvoj situaciji, zato što povređivanje već povređene regije može biti mnogo gore nego prvobitna povreda. To je stvarno sve što sam ja radio. Moraš biti jako strpljiv i ne smeš da se obeshrabriš. U bodibildingu se povrede skoro svakom dese i samo je na tebi da li će te povrede navesti da prestaneš da treniraš ili ne. Pogledaj tipove kao što je Branch Warren. On je pocepao biceps i oba tricepsa, a sada su mu ruke bolje nego ikad!
Sećam se da sam pre mnogo godina čitao o Kevinu Levronu koji je pobedio na Arnold Classic šampionatu samo godinu dana nakon povrede pektoralisa – mislim da je tako bilo i sa Viktorom Martinezom. Znači, treba samo da imaš pozitivan stav – to je najvažnije.

Denise, nisam znao da si došao u Indiju (gostujući nastup na Aurangabad IFFB šampionatu Azije). Da je to bilo malo bliže mojoj kući, sigurno bih prisustvovao; ja sam tvoj veliki fan! Da li si imao vremena da ideš malo u obilazak znamenitosti ili je to bilo samo ono: „avion sleteo…ja pozirao…avion poleteo nazad?”

Wolf_02
Žao mi je što nisi mogao da prisustvuješ! Ja sam se definitivno lepo proveo u Indiji, ali u pravu si što se tiče toga koliko mi je raspored bio gust. Nije bilo vremena da se obiđu lepi prizori u tom kraju. Sve što sam video je aerodrom, hotel, sala za takmičenje i to je sve. Razgledao sam nešto malo na putu od aerodroma do sale gde se održavalo takmičenje i imao sam priliku da vidim kako ta zemlja izgleda, ali ništa više od toga. Želim stvarno da tamo odem opet i zaista vidim više Indije. To je mesto sa mnogo istorije i potpuno drugačije kulture.

Imam problema sa razvijanjem grudi. Imam dugačke ruke, tako da uglavnom veći deo posla obave moji deltoidi. Da li imaš neki predlog kako da više angažujem grudi nego deltoide?

Često je dobro preći na širi hvat u slučajevima kao što je tvoj. Opseg pokreta nije dovoljno celovit, ali čini se da na se na taj način ramena izbacuju iz jednačine. Veruj mi, znam sve o tome kako ramena preuzimaju kad pokušavaš da angažuješ pektoralise!
Takođe, trebalo bi da kreneš od samog početka i počneš da radiš na konekciji mozga i mišića sa mnogo lakšim tegovima, veoma sporim ponavljanjima i sa fokusom na kontrakciju grudi tokom dizanja i sa obraćanjem pažnje na istezanje mišića tokom spuštanja. Ne brini o težini, jer mnoge momke upravo razmišljanje o težini sprečava da pravilno treniraju i rade mišić kako treba. Bolje da guraš sto kila i stvarno opterećuješ pektoralise nego da sa dvesto kila radiš samo ramena i tricepse!

Znaš kakvi smo mi VUKOVI i mesojedi!

I van sezone i u sezoni takmičarske dijete, jedem četiri obroka dnevno i svaki je sa mesom, uz još dva proteinska šejka. Jedina razlika je što van sezone imam više masti i ugljenih hidrata. Ako hoćete da se hranite kao veliki zli vuk, evo jednostavne formule:
Stejk: dvaput dnevno, 300-350g, Pileće belo meso: dvaput dnevno, 300-350g
Proteinski šejk: dvaput dnevno, 60-70g (zavisno od telesne težine/neophodne količine proteina)

Dijeta ovog doktora Džekila NE pretvara u mister Hajda!

Wolf_03
Znam da se mnogim bodibilderima promeni karakter tokom dijete pred takmičenje, posebno pri kraju tog perioda. Pretvore se, što kažu Amerikanci, u „idiote“. To se meni ne događa. Glavni efekat na mene je osećaj većeg umora. To je savršeno prirodno, pošto jedeš mnogo manje hrane nego inače, a vežbaš mnogo intenzivnije (u mom slučaju, kardio – vežbe koje skoro uopšte ne radim van sezone). Jednostavno mi je potrebno malo više vremena za sebe tokom dijete i moja žena ima razumevanja za to. Pomaže mi u kuvanju i zna koliko mi je u ovoj fazi važno vežbanje i odmor. Možda bih i ja bio u užasnom raspoloženju da nemam tako divnu ženu!

Nema života bez KISEONIKA!

Ne pričam o vazduhu koji udišemo, već o Oxygen Gym-u u Kuvajtu! To je za mene postala najomiljenija teretana na svetu. Raj za profesionalne bodibildere. Imaju sve živo od najbolje opreme koje si ikad poželeo, a gazda te tretira kao filmsku zvezdu. Ja sam čak snimio deo svog novog DVD-a tamo, pa i vi momci možete da vidite kako to zgleda, a ja tamo opet idem da vežbam još jednu nedelju krajem oktobra. Znam da mnogi od vas nemaju mogućnosti da odu u Kuvajt, ali ovo je teretena u kojoj stvarno treba vežbati.

Snimanje novog DVD-a je u toku

Trenutno radim na svom drugom DVD-u koji će biti bolji od onog prvog. Deo smo snimali u Kuvajtu tokom četiri nedelje s materijalom sa takmičenja za titulu Mr. Olympia 2009, a biće još dodatnog snimanja u SAD-u. Definitvno će biti mnogo više sadržaja nego u prvom DVD-u. Videćete kako treniram u Kuvajtu sa Hideom Yamagišijem, a i kako treniram u Nemačkoj sa svojim dobrim drugarima. Ima i cool snimaka mog svakodnevnog života. Čak i deo u kojem se vidi kako vozim jako skupa kola – ne svoja, iako bih baš voleo da jesu moja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.