Loading...

Imam problem sa svrabom

itching
Postovani, imam problem sa svrabom vec duze vreme, nemam vidljivih promena na kozi, svrab je zahvatio celo telo,pojacava se nocu. Cesu se i moja sestra i majka. Majka je krenula sa svrabom nekoliko dana nakon mene, da napomenem da je ona ovaj problem imala i pre 4 godine,pa se izlecila. Moja sestra krece da se cese 2 meseca nakon mene,najpre na unutrasnjim starnama butina, a zatim i na ostalim delovima tela.Tada smo krenula da sumnjamo da je bolest koznog porekla i da se prenosi, a ne da je u pitanju problem sa zivcima, kako su nam rekli lekari. Da li je to scabies, ili postoji i neka druga kozna bolest sa sl.simptomima? Molim vas da mi pomognete jer ovaj problem imam vec mesecima i ne znam kako da ga resim. Unapred hvala!

Poštovani, svrab je najčešće manifestacija kožnih problema ili alergije. Svrab ili pruritus može da ukaže i na neke infektivne bolesti, kao i na bolesti unutrašnjih organa (jetra, bubrezi), neurološke i psihijatrijske probleme, da bude posledica uzimanja lekova, kod psorijaze, suve kože, koprivnjače, šuge, ali i kod drugih bolesti karakterističnih za kožnu regiju. S obzirom da navodite podatak da više vas u porodici ima sličan simptom, prvo bi se posumnjalo na infektivnu genezu ili ujede insekata. Potražite eventuane tragove ujeda po koži. Kod infektivnih bolesti svrab je veoma izražen, pogotovo kod šuge i kod crevne zaraze, naročito kod enterobioze, odnosno strongiloidoze do koje dovode parazitarne infekcije u stolici. Izvesna mesta na koži naročito su izložena šugi – ruke, prsti ruku, predeo oko pazuha, oko pupka, debelo meso (kod dece), skočnog zgloba, pojasa, na polnom organu kod muškaraca i na dojkama kod žena. Na tim mestima se najčešće vide razne, obične ili zagnojene ogrebotine. Na glavi, vratu i po leđima šuga se gotovo nikad ne vidi. Ako u porodici oboli jedan član, treba pregledati celu porodicu.
Moj savet je da posetite lekara, i uradite osnovne laboratorijske pretrage: KKS, SE, glukoza, bilirubin ukupni i direktni, AST, ALT, GGT, ALP, LDH, urea, kreatinin, mokraćna kiselina. Obavezno uraditi koprokulturu sa AB, i pregled stolice na parazite, gljivice i protozoe.
Ukoliko su nalazi uredni, savetujem konsultaciju dermatovenerologa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.