NE UZIMAJTE RIBLJA ULJA BEZ ANTIOKSIDANASA!
Sada kada znate da Omega 3 masne kiseline mogu da produže životni vek, možda ćete uzimati riblja ulja kao da su amino kiseline! Sačekajte samo trenutak – postoje neke stvari o ribljim uljima koje morate znati – za početnike, one su osetljive na oksidaciju. Evo malog eksperimetna: uzmite nekoliko tableta sa ribljim uljem i napravite rupicu u njima, pa ih ostavite na stolu, izložene kiseoniku – možete da osetite da užasno neprijatno mirišu. Riblja ulja se neverovatno brzo kvare na vazduhu. Ako uzmete riblja ulja , morate ih uzeti sa antioksidansom.
Istraživači sa Univerziteta Appalachian State, objavili su da uzimanje ribljih ulja bez antioksidanasa pre napornog vežbanja može da izazove više štete nego koristi. Istraživači su postavili kandidate sportiste da odvežbaju jedan krug kondicionog treninga. Testirani kandidati su nasumice primali u periodu od šest nedelja riblje ulje (300 IU vitamina A i 200µg selena), riblje ulje sa antioksidansom ili placebo. Istraživači su merili nekoliko pokazatelja antioksidanasa u krvi. Zabrinjavajući pronalazak je bio da je grupa na ribljem ulju imala 53 procenata veću vrednost prostaglandina F2 u poređenju sa placebo grupom. F2-izoprostani su bioaktivne mešavine, koje se smatraju zlatnim standardom za određivanje oksidativnog stresa.
Interesantno, F2-izoprostani su povišeni kod gojaznosti i raznih drugih bolesti povezanih sa povišenim oksidativnim stresom ili oštećenjima slobodnih radikala. F2-izoprostani su se povećali 53 procenata kada su Omega 3 masne kiseline uzimane same, ali samo 32,8 procenata kada su se Omega 3 masne kiseline uzimale sa velikim dozama antioksidanasa vitamina (npr. C, E, A i selen). Ovo ukazuje da koingestinacija antioksidanasa sa Omega 3 masnim kiselinama pruža neku zaštitu od lipidne oksidacije.
Druga studija je objavila da ako uzimate riblje ulje, ona bi trebala biti konzumirana sa vitaminom E. Istraživači su posmatrali muškarce koji su konzumirali kontrolisanu dijetu ukupno 28 nedelja. U prvih 10 nedelja, dobijali su kapsule sa placebo uljem (15 grama dnevno), u sledećih 10 nedelja su dobijali kapsule sa ribljim uljem (15 grama dnevno), a u poslednjih osam nedelja su dobijali riblje ulje sa 200 mg vitamina E (alfa-tokoferol). Urinarno izbacivanje peroksidativnih proizvoda (malondialdehida) više se nego udvostručio kada su se uvele kapsule sa ribljim uljem, ali onda opale sa faktorom četiri kada je dodat vitamin E. Koncentracija vitamina E u crvenim krvnim zrncima je značajno opala kada su se varila riblja ulja, ali se i više nego oporavila sa suplementom vitamina E.
Da zaključimo, negativni efekti konzumacije ribljeg ulja mogu se izbeći uzimanjem ribljeg ulja sa vitaminom E. Ne uzimajte riblje ulje bez uzimanja suplemenata bogatih antioksidansima sa njim; možete načiniti više štete nego koristi.
Sada kada znate da Omega 3 masne kiseline mogu da produže životni vek, možda ćete uzimati riblja ulja kao da su amino kiseline! Sačekajte samo trenutak – postoje neke stvari o ribljim uljima koje morate znati – za početnike, one su osetljive na oksidaciju. Evo malog eksperimetna: uzmite nekoliko tableta sa ribljim uljem i napravite rupicu u njima, pa ih ostavite na stolu, izložene kiseoniku – možete da osetite da užasno neprijatno mirišu. Riblja ulja se neverovatno brzo kvare na vazduhu. Ako uzmete riblja ulja , morate ih uzeti sa antioksidansom.
Istraživači sa Univerziteta Appalachian State, objavili su da uzimanje ribljih ulja bez antioksidanasa pre napornog vežbanja može da izazove više štete nego koristi. Istraživači su postavili kandidate sportiste da odvežbaju jedan krug kondicionog treninga. Testirani kandidati su nasumice primali u periodu od šest nedelja riblje ulje (300 IU vitamina A i 200µg selena), riblje ulje sa antioksidansom ili placebo. Istraživači su merili nekoliko pokazatelja antioksidanasa u krvi. Zabrinjavajući pronalazak je bio da je grupa na ribljem ulju imala 53 procenata veću vrednost prostaglandina F2 u poređenju sa placebo grupom. F2-izoprostani su bioaktivne mešavine, koje se smatraju zlatnim standardom za određivanje oksidativnog stresa.
Interesantno, F2-izoprostani su povišeni kod gojaznosti i raznih drugih bolesti povezanih sa povišenim oksidativnim stresom ili oštećenjima slobodnih radikala. F2-izoprostani su se povećali 53 procenata kada su Omega 3 masne kiseline uzimane same, ali samo 32,8 procenata kada su se Omega 3 masne kiseline uzimale sa velikim dozama antioksidanasa vitamina (npr. C, E, A i selen). Ovo ukazuje da koingestinacija antioksidanasa sa Omega 3 masnim kiselinama pruža neku zaštitu od lipidne oksidacije.
Druga studija je objavila da ako uzimate riblje ulje, ona bi trebala biti konzumirana sa vitaminom E. Istraživači su posmatrali muškarce koji su konzumirali kontrolisanu dijetu ukupno 28 nedelja. U prvih 10 nedelja, dobijali su kapsule sa placebo uljem (15 grama dnevno), u sledećih 10 nedelja su dobijali kapsule sa ribljim uljem (15 grama dnevno), a u poslednjih osam nedelja su dobijali riblje ulje sa 200 mg vitamina E (alfa-tokoferol). Urinarno izbacivanje peroksidativnih proizvoda (malondialdehida) više se nego udvostručio kada su se uvele kapsule sa ribljim uljem, ali onda opale sa faktorom četiri kada je dodat vitamin E. Koncentracija vitamina E u crvenim krvnim zrncima je značajno opala kada su se varila riblja ulja, ali se i više nego oporavila sa suplementom vitamina E.
Da zaključimo, negativni efekti konzumacije ribljeg ulja mogu se izbeći uzimanjem ribljeg ulja sa vitaminom E. Ne uzimajte riblje ulje bez uzimanja suplemenata bogatih antioksidansima sa njim; možete načiniti više štete nego koristi.