Loading...

Dobre strane i posledice uzimanja kreatina

Zdravo,molio bih ako mozete da mi odgovorite na neka pitanja.Naime,htio bih da uzmem kreatin i zanima me sta se desava kada prestanem da ga uzimam,odnosno da li gubim na misicnoj masi.Koje su posledice?Citao sam dosta o tome ali me zanima Vase strucno misljenje? hvala,pozdrav

Kreatin je u dozama koje su preporučene za upotrebu od strane prizvođača, apsolutno bezbedan, pa čak i u dozama koje su višestruko prekoračene.
Doze i šeme pak postoje da bi se određeni suplement( pa tako i kreatin) koristio u opsegu koji je najoptimalniji. Da je kreatin bezbedan suplement, stav je i Međunarodnog društva za sportsku ishranu, koji je potvrđen na mnogobrojnim istraživanjima.
Šta više, svaki dan unosimo kreatin i preko hrane. Uzimanje kreatina povećava kapacitet za visoko-intenzivne treninge i dobitak na čistoj mišićnoj masi. 
Ako uzmemo da su ostali uslovi zadovoljeni a to je ishrana, odmor i trening i da su stabilni u vremenu, unošenje kreatina će dovesti do pomenutih napredaka. Nakon prestanka uzimanja kreatina ne dolazi do dramatičnog pada u performansama kao kod uzimanja steroida. Pa opet treba imati u vidu da je telu bio omogućen veći kapacitet rada na koji se ono vremenom adaptiralo povećanjem performansi a tako i oduzimanjem tog kapaciteta( suplementa) doći će do povremene adaptacije na smanjeni kapacitet.
Dakle ne može se uzeti kreatin jednom godišnje u trajanju od mesec dana i onda tek sledeće godine u isto doba, očekujući da ćemo nadograđivati stečeno prethodne godine. To je apsurd. Moja je preporuka da se uzme neki drugi suplement neko vreme pa onda ponovo kreatin ili da se ni ne pravi pauza nego uzima cikličnim sistemom.
Ako si se odlučio za pauzu da ne uzimaš ništa, onda nakon 4 nedelje napravi pauzu sa uzimanjem u trajanju od nedelju dana i nastavi sa fazom punjenja pa standardne doze. Kod cikličnog sistema uzimanja kreatina, na svakih 3-4 nedelje ide 3-5 dana punjenja pa opet standardne doze bez ikakve pauze po nekoliko meseci pa tek onda pauza.
Nadam se da smo bili od pomoći.
Puno pozdrava od California Fitness tima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.