Loading...

IZBEGNITE PREHLADU

Kod nas postoji uverenje da je prehlada isuviše bezezlena bolest, koju bi trebalo izneti na nogama, pa čak da je potrebno više trenirati da bi se „preznojili“ i time uništili prehladu.

Mitovima nikad kraja.

Stvarnost je da suviše neozbiljno shvaćena virusna ili bakterijska infekcija gornjih disajnih puteva može dovesti do komplikacija kao što je upala pluća, plućne maramice, akutnog bronhitisa, itd. Sve ovo su ozbiljniija oboljenja i ne dešavaju se samo drugima. Iz prakse sam video da mnogi sportisti, osećajući se superiorno, zimi završe u specijalističkoj ustanovi, jer ne shvataju prehladu( grip, nazeb- kako god hoćete) dovoljno ozbiljno.
Dodatni problem pričinjavaju različiti  lekovi dostupni bez recepta, koji se reklamiraju da tobože u jednom dahu odnose bolest, olakšavaju tegobe, snižavaju temperaturu i slično. Temperatura se snižava kada pređe 38 Celzijusa(načelno), sve dotle je korisna( par dana), jer ubija štetne mikroorganizme! Ali ne trebaju vam lekovi da bi ste izbegli prehladu.
Najjeftiniji lekovi i najbolja prevencija je na dohvat ruke i ista je već vekovima. Broj jedan je beli luk (barem tri puta nedeljno), zatim med može svaki dan, ali uvek uz vodu jer je izuzetno hidroskopski. Od suplemenata preporučujemo cink i C vitamin.
U poslednje vreme je vitamin D dobio izuzetnu popularnost zahvaljujući sprovedenim istraživanjima.
Njegova uloga u održanju titanskog imuniteta je nemerljivo važna.
Od čajeva se preporučuje žalfija, đumbir koji smanjuje upalu i kamilica.
Od jela pileća supa.
Ukoliko primećujete znake prehlade dajte svom telu šansu da pobedi bolest- odmarajte se, ležite. Sasvim sigurno nemojte trenirati.
Ako bolest ne prolazi ili se znaci pogoršavaju, obratite se lekaru, jer možda će biti potrebni i antibiotici.

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.