Loading...

KOENZIM Q10

Ako tražite jedan sastojak koji će vam osloboditi energiju iz hrane, sastojak koji je i antioksidans i sportski suplement, sastojak čija aktivna supstanca čini razliku između energije i izgleda mladosti i zrelih godina, onda je to koenzim Q10.

Aktuelan od prvog dana otkrića

Kako je izolovan, ovaj suplement je predmet stalnih istraživanja i potvrde njegove korisnosti. Utvrđeno je da nivo Q10 opada nakon otprilike 30-35 godine, uzimajući u obzir individualne razlike. Danas ne možemo zamisliti ozbiljan kozmetički preparat bez koenzima Q10.
Koenzim nije vitamin, nije ni mineral, nije ni amonikiselina, a ipak je neophodan. Prisutan je u svakoj živoj ćeliji našeg organizma.

Kako deluje?

Koenzim je reč koja označava supstancu koja učestvuje u nekoj fiziološkoj reakciji organizma, potpomaže je ili je njen neizostavni deo. Tako i Q10 koenzim učestvuje u jednoj važnoj funkciji a to je oslobađanje energije, odnosno potpomaganje konvertovanja energije hrane u ATP, adenozin-trifosfat. Skoro svaka ćelija u organizmu sadrži koenzim Q10, a on sam je najviše lociran u mitohondrijama. Shodno tome povezan je sa jednom od suštinskih oblasti treninga – energijom. Svi organi sa velikim energetskim potrebama zahtevaju mnogo CoQ10, a najviše srce. Tokom starenja nivo CoQ10, u našem organizmu opada.

Da li se može uneti hranom?

Odgovor je DA, ali…s obzirom na to da ga ima recimo u brusnic i- trebalo bi pojesti oko 200kg brusnice za 5 grama koenzim Q10. Od ostalih izvora mogu se navesti bademi, okeanski losos, sardine, neka mesa i iznutrice, naročito srce. Pa ipak, ovakav način unosa je ograničenog efekta s obzirom na male koncentracije i gubitka tokom termičke obrade. Uobičajnom dnevnom ishranom čovek unosi oko 3-6mg CoQ10. CoQ10 je liposolubilan, rastvorljiv u mastima, tako da ishrana siromašna mastima, dijete ili vegeterijanci, dramatično smanjuje unos CoQ10.

Koliko ga treba unositi?

Svaka suplementacija je poželjna. Kao antioksidans se prema Mayo klinici u USA navodi podatak od 60-150 mg, dok se za sportiste preporučuje doza od minimum 200 mg dnevno što je potvrđeno u istraživanju, kao napredak u opštem postignuću. Najveća prednost CoQ10 je što je njegova upotreba lišena gotovo svih štetnih efekata. Čak i kada se uzima u jako velikim dozama u dugom vremenskom periodu. Bezbedna doza je i 1200mg/dan. Preporuka je da se treba unositi u jutarnjim satima, jer primena u večernjim kod nekih osoba može izazvati nesanicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.