Loading...

OPORAVAK OD TRENINGA – LOKALNI SUPLEMENTI

Svako od nas se do sada suočio sa iritirajućim upalama mišića koje koliko god da su poželjne i u neku ruku su i znak dobrog treninga, toliko mogu biti i ometajući faktor u normalnom funkcionisanju nakon treninga. Osećaj bola izaziva nesvesno ograničavanje pokreta, usporava funkcionisanje u narednim danima.

Kako nastaje upala mišića?

Bilo da je u pitanju intenzivan trening ili trening nakon dužeg perioda pauze ili drugačiji trening, jedan ishod je zagarantovan- stara dobra upala mišića. Tokom treninga dolazi do kidanja mišića, ili mikro povreda mišićnih vlakana a na tim praznim mestima nakuplja se mlečna kiselina. Ova mlečna kiselina izazva osećanje bola koje se intenzivira sledeći dan ili dva dana nakon treninga. Upala mišića nije nepoželjan pratilac vežbača u pogledu dokaza da je odrađen kvalitetan trening na koji mišići nisu adaptirani.

Kako ublažiti upalu?

Neki eliminišući faktor upale mišića, koji se može primeniti unapred, ne postoji. Može se jedino smanjiti intenzitet. Prvo, potrebno je redovno vežbati. Drugo, konzumiranje voća i povrća uz meso i proteine koje inače konzumiramo. Voće i povrće ima alkalizujući efekat na pH balans organizma. Konzumiranje vitamina i minerala, aminokiselina i preparata koji ubrzavaju oporavak.

Kako reagovati ako nastane upala?

Pored svega što je navedeno u predhodnom pasusu, upala se najbolje tretira uzimanjem nekog nesteroidnog antiinflamatornog leka( skraćeno NSAIL) oralno a to je najčešće Brufen. Od pomoći je i umesto ovih prethodnih, aspirin, andol, anbol i slično. Lekove oralno piti samo povremeno a ne redovno. Drugi segment delovanja je lokalno aplikovanje masti i gelova, koji deluju protivupalno i analgetski(protiv bolova) i što je još važno ubrzavaju cirkulaciju u mišićima a to znači i eliminaciju mlečne kiseline. Za upalu važi i pravilo klin se klinom izbija, zato treba primeniti još i trening umerenog intenziteta.

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.