Loading...

ŠTA JA IMAM PROTIV STEROIDA?

Nije na odmet podsetiti se u svakoj prilici da ishrana čini jako važan faktor u sportskoj realnosti i ima doslovno direktan uticaj na sportske rezultate.
Tako sam, primera radi, nedavno čuo za momke koji su uzimali steroide, vežbali bez ikakvog pojma o vežbanju a pritom im je ishrana bila na nivou hleba i majoneza.
Naravno, iluzije o magičnoj piluli su se izduvale poput balona ili poput edematoznog izgleda koji je nestao odmah nakon zasićenja receptora a to je čak i pre završetka steroidnog ciklusa.
A da li bi bilo drugačije da su ishrana i trening bili o.k.?
Onda bi to izgledalo mnogo bolje tokom ciklusa ali jednako loše nakon istog. Posle uzimanja steroida dolazi do pada anaboličkih hormona u telu( jer se više ne uzimaju veštački) a telo ih još uvek ne stvara prirodno( prestalo je jer je dobijalo veštački). Ovo je najjednostavnije objašnjen fiziološki proces nakon steroidne kure. A kako se to subjektivno doživljava- pa, to je period agonije za svakog vežbača, jer dve-tri nedelje gleda nestajanje mišićne mase, snage i performansi uopšte u koje je uložio gomilu truda, zbog kojeg su mu se svi divili a sada svi konstatuju kako je “nešto omršavio”.
Ako i postoji volja za treningom u ovom periodu, onda je to daleko od onoga na šta je ovaj steroidaš navikao tokom steroidne kure. U takvom stanju naravno poseže se za novom kurom, ili prirodnim suplementima koji bi trebalo da kompenzuju dramatičan pad u ambis. A može se i ne uzeti ništa i to je onda tavorenje u mestu bez premca.
Ovu priču smo krenuli od kraja, mada tu ne mora biti kraj svim mukama. Period bez prirodnog lučenja hormona nije samo praćen lošijim rezultatima na treningu, već dolazi i do pada životne energije, seksualne funkcije, i bezvoljnosti. Sve su ovo “blagodeti” smanjenog lučenja prirodnog testosterona. Idući dalje, u toku kure je moglo kod nekoga doći i do aromatizacije unetih hormona i posledično bespovratne ginekomastije- rasta grudi ženskog tipa kod muškaraca. Manji ili jednak problem je nekoga zadesio, jer mu se uvećala prostata.
Kakav je to problem znaju oni koji se muče sa ovim stanjem. Ali sve to pogađa nekog drugog, mi smo se izvukli sa oštećenjem jetre, to se ne vidi nešto posebno, možda malo žutila na beonjačama- bože moj. To je mala cena za izuzetnu slučajnost da nabasamo baš na stvarne hormone a ne neko suncokretovo ulje u ampuli ili aspirinsku smešu za tablete, koju znaju prodati kao anabolik a baš ga onako lepo upakuju negde u Meksiku, kao pravi. Jer i lažnjaci se dese često a kome se onda žaliti kada je sve ionako nelegalno i nepostojeće? I sad će se već pitati skeptici da li ćemo još reći da u profi sportu nema “hemije”, pa da nas diskvalifikuju kao neinformisane idealiste.
Profi bodi-bilding u USA recimo, nezamisliv je bez hormonskih preparata. Ako ste spremni da platite lekara, nutricionistu, trenera, dodatnih 1000 $ mesečno za hranu, pa 500 za legalne suplemente, onda bi možda trebalo da razmislite i o hormonskim preparatima, jer očigledno imate neku osnovu za profi bodi-bilding. Ovo je normalan redosled investiranja u bodi bilding a sad sigurno da će neko pomisliti da se može piramida graditi i od vrha a ne od temelja. Takvima i posvećujem ovaj članak, neka ga pročitaju još jednom- pažljivo.
V.M. Autorski tekst.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.