Home » Pitajte stručnjaka » Korišćenje suplemenata » VRSTE PROTEINA IZ SURUTKE

VRSTE PROTEINA IZ SURUTKE

Kada neki dušebrižnik počne da te smara kako „nije za tu hemiju, te proteine i to…“, uvek za svoje zadovoljstvo analiziraj ko je on i šta je postigao u sportu, pa da može svojim uspehom potvrditi svoju tezu. A odgovor takvome treba da bude u obliku pitanja, jednostavnog i kratkog: „A odkad je surutka hemija?“ Za prave neznalice, surutka je nusprodukt pri proizvodnji sireva, poreklom od ukišeljenog mleka. Idemo ipak korak dalje i danas analiziramo vrste proteina od surutke i to s obzirom na stepen prerade, tačnije šta je koncentrat, šta izolat a šta hidrolizat?

Koncentrat proteina od surutke (engl. surutka: Whey)

moWhey koncentrat može imati od 25% do 89% proteina od ukupne težine, što naravno mora biti naznačeno na pakovanju. Pored toga što sadrže veći procenat masti i holesterola generalno, sadrži veći procenat bioaktivnih komponeneti i laktoze. Kvalitativno dakle, ne predstavlja niži kvalitet proteina ali sadrži i primese koje smo pomenuli a koje s druge strane ne moraju predstavljati problem većini sportista a u zavisnosti od ciljeva( ekstremna izdefinisanost), eventualnih alergija na laktozu i slično. Međutim, većina ipak može koristiti i koncentrat proteina surutke, s tim da postoje koncentrati kojima je snižen procenat masti i laktoze.

Whey izolat

Predstavlja dalji produkt prerade surutke, odnosno jedan viši nivo izdvajanja masti i laktoze tako da ostaje čistiji surutkin protein. Sadrži preko 90% proteina.

Whey hidrolizat

Whey izolat koji je još tretiran enzimima tako da je takoreći prethodno „pripremljen za lakše varenje“, odnosno hidrolizovan kategoriše se kao Whey hidrolizat. Ima svojih prednosti ali je i skuplji.

0 Komentar(i) Napisao

2014

Vaš komentar