Home » Pitajte stručnjaka » ZAVISNOST OD FITNESA?

ZAVISNOST OD FITNESA?

Kako od, verovatno, svega tako i od fitnesa može postojati zavisnost, a definisali bi je kao neumereno bavljenje fizičkom aktivnošću, u ovom sučaju vezanu za fitnes i bodi bilding. Ako znamo da je sport koristan za zdravlje kako onda bavljenje sportom može da šteti? Pa jednostavno. Naglasak je na onom „neumerenom“, kada aktivnost preuzima veći deo vremena pojedincu, kada je prenaglašeno preokupljen fitnesom ili sportom uopšte.

​Za početak da vidimo kako prepoznati znake.workout-while-sick

Ako ste:

  • ubeđeni da je vežbanje najvažnija stvar u vašem životu
  • vežbanje ometa socijalne odnose sa prijateljima i porodicom
  • kada se i pored povećavanja obima treninga ili učestalosti treniranja pojedinac oseća nezadovoljno
  • kada se vežba svakodnevno ili više puta dnevno i preskaču ili odlažu u nedogled druge obaveze ili aktivnosti i u ovim aktivnostima beleže neuspesi

Prekomernost vežbanja može dovoditi do povreda, hroničnih upalnih procesa ili bolesti kada se uzme fizički aspekat. socil+jalna dimenzija ovakvog ponašanja je da ono u najmanju ruku ometa kvalitetne društvene odnose i dovodi do izolacije pojedinca na ovaj ili onaj način.U psihološkom smislu motiv prekomernog vežbanja može biti hronično nezadovoljstvo ličnim izgledom( ili snagom, ili nečim trećim) i povezana neadekvatna percepcija svog izgleda( snažan i nabildovan je ubeđen da je „mršav i slab“). drugi motiv može biti pokušaj da se uspostavi barem jedan aspekat života nad kojim se ima potpuna kontrola, pa je to u ovom slučaju vežbanje.

Bilo kako bilo, svaki lek je u velikoj dozi otrov, pa tako i vežbanje treba sprovoditi planski i dozirano. Shodno ciljevima nekome treba dva sata dnevno a nekima sa drugačijim ciljevima treba dva sata nedeljno-ukupno. Svaki čovek može imati različite motive da bi se bavio rekreacijom ili sportom, ali svi ti motivi, pa i sport služe onome što se dešava posle treninga, a ne onome na treningu.thumb

Dakle sport, pa tako i fitnes, služe životu a ne obratno: živeti da bi se bavilo fitnesom. Fitnesom i bodi bildingom postižemo bolju kondiciju, bolje zdravlje, lepši izgled, veću snagu, bolje samopouzdanje, nova prijateljstva, nova sadržajna iskustva. I u tom smislu i ovaj sport je sredstvo( da se nešto postigne) a ne cilj, sam po sebi. S druge strane, slobodno vreme van vežbaone se tada može posvetiti odmaranju, pripremi kvalitetne hrane, druženju, itd.

0 Komentar(i) Napisao

2014

Vaš komentar