Loading...

4 ŽENSKE GREŠKE U DIJETI

Koliko često samo vidimo nečiju predanost i rešenost da se uradi nešto po pitanju fizičkog izgleda a sva ta predanost je zasnovana na pogrešnim uverenjima. Šteta. Ishod će biti slab ili nikakav. Kakva su to pogrešna a uverenja i koje su to greške u dieti koje čini lepši pol.

Slušanje famoznih saveta sa TV-a

“Smršajte 5 kilograma za 7 dana”- zvuči primamljivo zar ne? Samo kupite ovaj i ovaj proizvod, jedite koliko hoćete, nemojte vežbati i kilogrami će prosto nestati. I još nešto važno: nemojte razmisliti da li je to moguće, jer onda nećete kupiti naš proizvod. Šteta što ovakvi programi dijeta imaju skoro 100% nivo neuspeha.

Ignorisanje očiglednog

Razmišljajući o tome šta je dovelo do gojaznosti, mnoge devojke ignorišu svoje navike u kojima uživaju: “…to sigurno nije od čokolade, od gaziranih sokova, previše testa i hleba…” A kada razmišljaju o tome šta im može pomoći: “mora da je ključ u nekom tajnom sastojku koji se baš sad reklamira i prodaje”. I jedno i drugo su naravno primeri ignorisanja očiglednog. Tajni sastojak najlakše dijete na svetu je fizička aktivnost, sport, rekreacija – nazovite to kako god hoćete.

Jedenje lažne zdrave hrane

Ako je nešto bez masti, bez dodatog šećera, sa mnogo vlakana, bez glutena i organsko – to i dalje može da goji. Drugim rečima hrana može biti zdrava i zdravstveno bezbedna ali i da bude loša za vašu dijetu. Često se tu nalazi hrana koja ima “podmukle” kalorije ili izaziva povećanje apetita.

Opsednutost gubljenjem kilaže umesto vežbanjem

Po meni kardinalna greška i zaslužila je u stvari da se nalazi na prvom mestu. U medijima je promovisan mršav i neuhranjen model ženske lepote, što mnoge dovodi u zabludu. To je nezdrav izgled i izgleda da mu pomalo već prolazi vreme, pogotovu što je sad praćen jednim zgražavanjem nad anoreksijom koja je ekstrem takve “filozofije”. S druge strane žene neopravdano strahuju da će postati previše nabildovane ukoliko vežbaju previše intenzivno. Evo insajderske informacije: NEMA ŠANSE! Da bi žena bila nabildovana nalik muškom tipu razvijenosti muskulature potrebno je mnogo više od intenzivnog vežbanja. Vežbanje vam može doneti samo zategnut izgled i vremenom – naklonost većine muškaraca.

Gde je rešenje?

Sve dovedi u pitanje! To je zlatno pravilo nauke a tako treba da bude i sa isprobavanjem dijeta. Efekat dijete se meri na godišnjem nivou a ne za nedelju dana. Nije bitno koliko izgubite već koliko održite. Važno je da jedete i dovoljnu količinu proteina, oni ubrzavaju metabolizam. Kada smršate ne mora da znači da ćete izgledati i lepše. Izgledaćete mršavije a za lep izgled potrebna je i fizička aktivnost: sport ili rekreacija. Ne izbegavajte jednu vrstu makronutrijenata, naprimer ugljene hidrate, ili masti (najčešće). Izbegavajte da jedete bez kontrole: ako ste odredili sebi tri obroka i dve užine (idealna kombinacija) odredite količinu hrane koju ćete pojesti i to je to. Nema više dodatnih grickanja, ustaje se od stola i jedenje je završeno. U obrocima neka se nalazi i voće i povrće a u užinama samo samo voće i povrće. Ne čitajte o dijetama i ne slušajte o njima bilo gde. Najbolje je da slušate proverene stručnjake, recimo lekare a i oni ako vam reklamiraju proizvod koji ne zahteva fizičku aktivnost a dovodi do mršavljenja, ne slušajte ni njih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.