Loading...

IMUNITET KOD SPORTISTA

Premda snaga na treningu i fizički izgled mogu biti impozantni, imunitet može biti narušen a tada na scenu stupaju bolesti na koje je većina od nas i zaboravila. U velikoj žurbi da se postigne sve i još više možemo sebe toliko forsirati da na kraju zapadnemo u situaciju da budemo blokirani bolešću i izgubimo dobar deo onoga u čega smo uložili trud.
Održanje imuniteta u dobroj kondiciji podrazumeva pre svega oslanjanje na bazične principe “higijensko-dijetetskog režima”, kako se to u medicini kaže a to podrazumeva:
# kvalitetnu i redovnu ishranu
# kvalitetan i redovan san
# individualno primerenu količinu fizičke i mentalne aktivnosti
# ekonomično reagovanje na stres.
imunitet hranaOvo su najrelevantniji faktori za sportiste i važni su za opšti imunitet. Kako kod sportista postoji pojačana potrošnja hranljivih materija usled povećanog fizičkog napora, potrebno je vršiti suplementaciju pojedinih elemenata a tu u prvom redu mislimo na vitamin C u dozi od 300 do 500 mg, cink 25 mg, omega-3 masne kiseline, vitamin D, selen, vitamin E.
Ipak za kompletan pristup problematici imuniteta najbolje je odlučiti se za kompleksan vitaminsko-mineralni preparat. Ne zaboravimo da dovoljna količina markonutrijenata(proteina, masti i ugljenih hidrata) čini osnovu zdravlja pa tako i imuniteta, t.j.sadržajna i raznovrsna ishrana, sa većom količinom voća i povrća.
Sve pobrojano odnosi se na zdrave sportiste, kada nastupi bolest ipak je potrebno obratiti se svom lekaru. Nikad nemojte imunitet uzeti zdravo za gotovo, jer dosta sportista je izgubilo sav uložen trud, baš zato što su mislili da su neuništivi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.