Loading...

KAKO POJAČATI PROTEINE U ISHRANI

Činjenica je da je uvođenjem proteinskih dodataka najlakše povećati količinu proteina u ishrani sportista. Međutim, to ne znači da hrana koju sami pripremamo ili kupujemo donekle ili sasvim pripremljenu može biti u pogledu kvaliteta “obično smeće”, jer će to proteinski šejk sve da nadomesti. Neće. Prvo pojačajte proteinima osnovne obroke. 

Kvalitetni proteini su imperativ

Fokusirajte se na kvalitetne izvore kao što su mlečne prerađevine sa niskim sadržajem masti, jaja, riba i iznad svega meso. Pored toga što stalno treba da razmišljate da li ste uneli dovoljno proteina, morate voditi i računa da to budu visokovredni proteini. Moje je mišljenje da meso mora biti zastupljeno svaki dan, idealno je ako može i dva puta dnevno i da količina proteina iz dana u dan ne treba da varira. To je ujedno i odgovor koliko jesti ili uzimati suplemenata danima kada ne treniramo. A nekim danima treba opet biti lukav pa  poslušati i svoj organizam- ako vam se ne jede meso nemojte jesti nasilu.

Kombinujte proteine

Uz manje kvalitetne proteine kao što su oni biljnog porekla( soja, pasulj,…) uvek kombinujte i one koji su visokovredni a to su oni životinjskog porekla. Zato vam uvek pri ruci može biti jedan jogurt, kiselo mleko ili voćni jogurt. Tako ćete povećati raznovrsnost ishrane i jeftiniji izvori proteina će u kombinaciji sa visokovrednima napraviti kvalitetnu kombinaciju. Ugljenohidratna hrana poput raznih pahuljica, takođe sadrži proteine. Napravite svoju smešu dodajući, orašaste plodove, sušeno voće, različite semenke i niskomasni voćni jogurt.

Ne postoji previše

Ako vas brine da slučajno ne unesete više proteina nego što je potrebno, opustite se- ni nećete. Zdravi sportisti neće imati čak ni prilike da imaju bilo kakvih neželjenih efekata od povećanog udela proteina u ishrani. Svaki višak stvara osećanje sitosti i sprečava ponovno unošenje. Dakle, veća količina proteina po obroku znači duže varenje a to opet znači da se ipak ne eliminišu iz organizma kada ih ima u višku. Važno je ipak unositi i veću količinu voća i povrća, jer proteinska hrana je najčešće kisele reakcije.

V:M: Autorski tekst.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.