Loading...

AMINOKISELINA BETA-ALANIN

Neesencijalna aminokiselina koja povećava intenzitet treninga i izdržljivost, sasvim slučajno nalazi se baš u mesu. Pa da li je baš slučajno što je potrebno da meso bude okosnica ishrane u bodi-bildingu?

Zašto zaslužuje pažnju

Beta-alanin je aminokiselina koja je ne tako davno postala popularna u svetu sporta, naročito u USA zbog istraživanja koja su potvrdila efikasnost u povećanju sportskih performansi. Tako da se ne kaže uzalud, iako je beta-alanin aminokiselina koja se može stvarati u telu, ona je u stvari sve samo ne neesencijalna u svetu sporta. kada se konzumira kao dodatak ishrani-suplement, ova aminokiselina prelazi putem krvotoka do skeletnih mišića, gde učestvuje u formiranju karnozina, koji je ključan za vitalnost mišića, brz oporavak, povećan broj ponavljanja, sporije zamaranje. Nedostatak beta-alanina je jedini ograničavajući faktor za veću količinu sintetisanog karnozina i time i veće performanse na treningu.

Izvori beta-alanina

Mala količina ove aminokiseline se nalazi u slobodnoj formi a veći deo telo dobija varenjem animalnih proteina, naročito mesa junetine i svinjetine. suplementi mogu da sadrže beta-alanin kao pojedinačnu aminokiselinu ili kao sastojak nekog kompleksnog preparata. Pažnja! Beta-alanin ne treba mešati sa pojmom L-alanina. To nije ista supstanca.

Kada uzimati Beta-alanin

Budući da može da obezbedi brzu reakciju nakon konzumacije, beta-alanin možemo uzimati kao pre-workout suplement. Ako već uzimate neki pre-workout suplement možda se beta alanin već nalazi kao sastojak unutra. Pa ipak dnevni nivo uzimanja nije tako važan kao redovno uzimanje ove aminokiseline, jer se u mišićima prave depoi i to omogućava pravu razliku i napredak na treningu. Fokus beta alanina su vežbe koje traju od 1-5 minuta. Ako vaše vežbe traju kraće od 1-og minuta a želite povećanje intenziteta, obratite se za pomoć kreatinskim formulama, kofeinu ili betainu.
Izvor: Bodybuilding.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.