Loading...

KAKO POVEĆATI NIVO TESTOSTERONA

Testosteron je muški polni hormon, koji ima između ostalih funkcija: vršenje sinteze belančevina, da održava pozitivan azotni bilans i doprinosi bržem oporavku mišića. On je sigurno jedna od izuzetno važnih karika u mišićnom rastu, brzini, ekplozivnosti i uopšte u sportskom postignuću.
testosteronPovišeni nivoi ovog hormona javljaju se u periodu ubrzanog rasta i razvoja tela u periodu( naprimer) puberteta i kratkoročnije u periodima određenih situacionih efekata( bavljenje sportom). Neretko, vežbajući i hraneći se na određen način podižemo nivo testosterona u organizmu, čineći to takoreći nehotice. Međutim, važno je da poznajemo određene mehanizme, kojima možemo uticati na povećanje testosterona jer to automatski znači i bolje sportsko postignuće.

Šta onda učiniti?

OKO DESET PONAVLJENJA PO SETU

Ako se držite standardnog sistema za povećanje snage, dakle nizak broj ponavljanja, razmotrite da s vremena na vreme odradite trening sa po 10, odnosno oko 10 ponavljanja.

NE PREDUGA PAUZA

Istraživanja su pokazala da 10-ak ponavljanja sa pauzom od 1 minut daju najveće povećanje testosterona i hormona rasta. Kakve god treninge da radite nema nikakvog razloga da pauze traju duže od 3 minuta. Držite se ove preporuke i gledajte na sat dok odmarate.

PROTEINI ŽIVOTNJSKOG POREKLA

Daleko veći nivo testosterona imali su subjekti koji su konzumirali pretežno životinjske proteine, u istraživanju koje testiralo uticaj hrane na nivo testosterona pre treninga a trajalo je otprilike 3 nedelje. Eat, eat, eat, especially beef. Naravno ne sad da potpuno isključite proteine biljnog porekla i naročito ne voće i povrće kao takvo. Da budemo precizni, životnjska masnoća u kombinaciji sa proteinima životnjskog porekla( ukratko- meso) možda nije najzdravije rešenje ali je itekako najbolje rešenje za testosteron i izgradnju mišićne mase.

SUPLEMENTI

Tu postoji poduža lista preparata koji utiču na podizanje nivoa testosterona, što prirodnog porekla, što hemijskog porekla, pa onda kombinacije jednih i drugih, itd. To su boosteri testosterona u užem smislu i oni dobro odrađuju svoj posao a što se tiče vitaminsko mineralne osnove važne za ovaj hormon, tu možemo ubrojati vitamin E, cink, selen u prvom redu i bez ovih suplemenata mislim da ni ne treba pokušavati. Prema nekim istraživanjima suplementacija kalcijumom takođe doprinosi povećanju nivoa testosterona kod osoba koje se bave sportom.
Zaključak je da je najefikasnije primeniti sve što smo danas pomenuli, jer svaki segment čini poseban aspekat( jedan ne zamenjuje drugi) koji doprinosi cilju- povećati nivo testosterona i pomeriti granicu vežbanja i performansi.

Literatura: www.bodybuilding.com, Clark, Sh.: “4Key Tips To Boost Your Testosterone Levels”, preuzeto 01.10.2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.