Loading...

ŠTA RADE ONI KOJI ZALUTAJU U TERETANU

Nije sve za svakoga, to znamo. A da li je teretana za većinu? Ne bih rekao. Evo nekoliko znakova kako prepoznati one koji su tu zalutali, koji neće dugo izdržati ili će vežbati godinama bezuspešno pokušavajući da se pomere sa mrtve tačke. Pomozite ovim ljudima da ne gube vaše vreme ili prepoznajte neke loše znakove kod sebe, ako ste krenuli pogrešnim putem.

Došao si da treniraš, zar ne?

Obožavam vežbače koji počinju svoj trening sedenjem. Ušavši u teretanu, započinje se razgovor, malo sedenja, malo SMS-a i neizbežna pitanja onima koji su u sred serije. A možemo razgovor nastaviti i uz beskonačno fensi zagrevanje. Došao si da treniraš, zar ne? Imaš program, znaš kakve pauze su ti potrebne, pa kreći već jednom. ​Trening počinje onog momenta kada si kročio u teretanu. I psihološki je važno da se teretana vezuje za trening. Da postoji takoreći “uslovni refeleks” po principu “kada sam u teretani- to znači trening”. Zagrevanje traje 5-10 minuta, potrebno je zagrejati zglobove, nipošto ne istezati mišiće pre napora i eventualno odraditi jednu ili dve serije sa nekom lakšom kilažom neke vežbe koju nameravamo da izvedemo. Ako si došao peške ili biciklom, onda si već 90% zagrejan.

Gubitak pažnje

​Mnogo hteo, mnogo započeo…bi otprilike dobro opisalo ovu situaciju. Počevši trening, vrlo lako nas privuče telefon, sa neodoljivim kuckanjem poruka, ili možda praćenjem neke od društvenih mreža. A da možda promenimo muziku? Ili da pitam i porazgovaram sa nekim u vezi bilo čega? Sve je dobra tema, kada se želi odložiti neizbežna bol treninga. Imati fokus na treningu, znači razmišljati o onome što se zove program, pratiti taj program, pratiti svoj napredak, povećavati ili smanjivati broj ponavljanja, serija, kilaže. Pratiti pumpanje, dužinu pauzi, spremiti tegove na sledećoj spravi za sledeću vežbu. Kako to sve da postignete ako se bavite stvarima koje nisu vezane za direktno podizanje kilaže u tom trenutku?

Eksperimenti sa “svemirskim vežbama”

​Osnovne vežbe se zovu tako što “osnovne” znači najbolje. Duboki čučanj, mrtvo dizanje, benč-pres ravni i kosi bez podizanja karlice od klupe, zgibovi i propadanja. Tačka. Sve ostalo što vam se učini kao tajno, magično sredstvo, skrivano od vas, da ne bi ste napredovali u stvari to nije. Izolirajuće vežbe imaju svoju ulogu ali ako ne napreduješ od osnovnih, znači da ih ne izvodiš dobro i da nisi spreman za sledeći korak a to su izolirajuće vežbe. Savladaj “basic”. Diži kilažu. Nauči tehniku, pitaj trenera, gledaj iskusne. Znoj mora da lipti i imaćeš napretka. Najveća tajna je u stvari da se od osnovnih vežbi najviše napreduje, bilo u snazi bilo u masi. Ako ti je cilj gubitak kilaže a nemaš baš zadovoljavajućih rezultata, možda bi trebalo da razmisliš o tome da postaviš sebi drugačiji cilj a da gubitak kilaže bude usputni efekat postizanja tog cilja. I u ovom slučaju ja glasam za osnovne vežbe.

Loša ishrana potire efekat treninga

​Jasno je da bilo kakva ishrana daje i bilo kakve rezultate. Ili nikakve. Ako nisi do sada savladao neke osnove po pitanju ishrane, ako ne razumeš razliku između proteina, ugljenih hidrata i mastim ako ne znaš kakvu hranu treba da forsiraš, onda je pravi trenutak da se malo baciš na čitanje. Ima nekoliko dobrih tekstova na tu temu na našem sajtu. A zašto je važno nešto i znati? Hrana ipak jeste osnova dobrog treninga i obratno loša hrana se ne može kompenzovati dobrim treningom. Ako treninraš dobro a jedeš bez razmišljanja, kapacitet tvog organizma će se pre ili kasnije potrošiti. Ili će doći do povrede, ili neće biti napretka, ili ćeš lakše izgubiti imunitet ili nešto slično ovome. Ovo je ređe problem vežbača koji duže vežbaju a češće problem onih koji su u velikoj žurbi da se za kratko vreme “urade” za plažu, ili šta već. Oni nemaju vremena da posvete vremena ishrani, da malo više saznaju, oni žure, trebaju im instant rezultati i to za sledeći utorak ako može da se već vidi da vežbaju. Pa da, može naravno. Samo nemoj gubiti moje vreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 
 
 

Web sajt CFSPORT.rs koristi kolačiće, što olakšava korišćenje samog web sajta.